Gotvach.bg»Рецепти»Рецепти за Здраве»Чудодеен мед от магарешки трън

Чудодеен мед от магарешки трън

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Чудодеен мед от магарешки трън7 / 7
28/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
7
"Чудодеен мед от магарешки трън, който трябва да има във всеки дом"

Необходими Продукти

  • цветове от магарешки бодил - 150 бр., Onopordum acanthium
  • вода - 3 л. филтрирана
  • кафява захар - 1.5 кг
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Незнайно, но защо ли природата е вложила толкова ценни и полезни съединения за човека в този невзрачен магарешки трън? ! Всеки планинар го е забелязвал, растящ по запустели и скалисти места.

Бодливата му розова шапчица ухае на пчелен прашец, затова пчелите често го навестяват.

Ползите от приготвения мед от магарешки бодил са изключително ценни за нашето здраве.

Той се препоръчва при високо кръвно налягане и аритмия. Най-ценно качество на този вид пчелен мед е противомикробното му действие.

Помага при високо кръвно, спиране на кашлица, овладяване на астматични пристъпи, лекуване на простатата и други. Използван външно медът от магарешки бодил лекува и гнойни рани, акне и екземи. Специфично за него е, че бързо кристализира, но въпреки това запазва вкусовите и ароматните си качества.

Набраните цветове приготвяме до 5 -6 часа от събирането им. Тъй като билката е събирана от високопланинска местност, не я измивам. Потапяме ги в голяма тенджера с вода, най-добре изворна или филтрирана. Варовитата вода не е подходяща.

Поставяме съда на силен котлон. Щом водата заври отчитаме 15-20 минути отстраняваме тенджерата и я оставяме на хладно 24 часа.

На другия ден връщаме съда на котлона и варим на много слаба температура, докато течността се редуцира наполовина. Прецеденото количество отвара (11/2 л.) смесваме със същото количество захар (11/2 кг.).

Бъркаме сместа, докато тя се сгъсти достатъчно. Десетина минути, преди да отстраним сиропа от котлона, прибавяме лимонената киселина.

Сипваме меда в чисти и сухи буркани, които обръщаме с капачките надолу. Покриваме с кърпа, за да изстинат по-бавно.

Медът се консумира по една-две лъжички дневно. Внимавайте с дозата и не я превишавайте!

Съвет: Когато приготвяте меда с бяла кристална захар, неговият цвят е по-светъл. Кафявата захар придава на ароматното и лечебно чудо този тъмен кехлибарен цвят.

Важно: Преди 70 години от магарешкия бодил е било изолирано веществото силимарин. То е и в основата на нарастващия научен интерес към причудливото растение. Силимаринът се оказва незаменим в профилактиката и лечението на някои заболявания на черния дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: