Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Вкусни мъфини с овесени ядки и мед

Вкусни мъфини с овесени ядки и мед

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Вкусни мъфини с овесени ядки и мед4 / 4
25/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
22
"Дано сте на диета, дано сте на диета, дано сте на диета, за да си останат само за нас тези мъфини"

Необходими Продукти

  • брашно - 280 г
  • яйца - 4 бр., размер L
  • овесени трици - 60 г
  • кафява захар - 140 г
  • мед - 1 с.л.
  • ябълково пюре - 6 с.л.
  • масло - 100 г меко
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • прясно мляко - 100 мл
  • заквасена сметана - 4 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр. 10 г
  • щипка сол
  • червени боровинки - 50 г
  • За белтъчната глазура
  • белтъци - 2 бр.
  • мед - 2 с.л.
  • вода - 100 мл (в която са киснали боровинките)
  • и още
  • овесени ядки - 60 г
  • прясно мляко - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме 2 форми за мъфини с по 12 гнезда, заредени с хартиени капсули. Фурната включваме на 170 градуса.

От печени ябълки отделяме и пасираме чаша пюре.

От яйцата, предназначени за кексовото тесто, отделяме 2 белтъка за глазурата.

Червените боровинки накисваме в хладка вода, която запазваме след отцеждането им.

В купата на миксера разбиваме първо яйцата с 1/2 от захарта. Прибавяме ванилията и продължаваме да миксираме до изсветляване на сместа. Към нея добавяме ябълковото пюре и лъжицата мед.

В друга купа разбиваме мекото масло с останалата 1/2 захар до пухкава консистенция. Добавяме млякото и сметаната.

Брашното пресяваме с бакпулвера и го смесваме с овесените трици и щипка сол. Прибавяме на порции и разбиваме до хомогенност.

Смесваме маслената смес към яйчената, прибавяме отцедените хидратирани боровинките и разбъркваме още веднъж.

Разпределяме сместа в хартиените кошнички, като ги пълним с 1/3 от нея.

Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса, с включен вентилатор 25 минути. Изваждаме готовите мъфини върху решетка да изстиват.

Тогава се приготвяме за белтъчната глазура, защото е добре тя да бъде шприцована веднага.

За нея си приготвяме касерола, в която изсипваме захарта, меда и водата от боровинките. След като се оставя на ниска температура за около 3-5 минути. Температурата не трябва да надвишава 70 градуса.

Захарният сироп започва да се редуцира и тогава започваме да бием белтъците, прибавяйки към тях щипка сол.

За да получим гъст и лъскав крем към разбитите белтъци прибавяме на много тънка струйка от сиропа. Пълним глазурата в пош и шприцоваме върху кексчетата.

Отстрани поръсваме с предварително накиснати в прясно мляко овесени ядки и аранжираме с боровинково плодче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: