Вита сарма

Вита сарма
Снимка: Цвети Хаджипеткова
1 / 4
28/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
170 мин.
Порции
9
"Защото са толкова вкусни, че една сарма няма да ни е достатъчна - уникална вита сарма с неповторим вкус"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 28 големи листа
  • кайма - 500 г
  • ориз - 28 с.л.
  • лук - 1 голяма глава (нарязана на ситно или настъргана на едрото на рендето)
  • моркови - 1 бр. (нарязан на дребни кубчета)
  • чубрица - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 с.л. равна
  • сушени зеленчуци - 1. 5 с.л. подправка
  • магданоз - няколко стръка нарязани на ситно
  • вода - 500 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за тава с диаметър 36 см.

Запържват се лукът и морковът за 3-4 минути. Прибавя се каймата, запържва се и тя, като се разбива на дребни парченца.

Тогава се слага да се запържи оризът, докато стане прозрачен (стъклен).

Прибавя се червеният пипер и се залива с 500-те мл вода. Добавят се подправките без магданоза.

Оставя се да ври, докато оризът леко набъбне и водата се изпари. Маха се от огъня и се добавя нарязаният магданоз.

Вземат се 2 зелеви листа. Слага се единият лист на плота. Вторият се слага така, че да покрива 1/3 от първия лист. По дължина на зелевите листи се слага от плънката и се завива на руло. Така се процедира с всички листи. Накрая се нареждат в тавата във вид на охлюв.

В тавата се налива вода, така че да покрива малко повече от половината на сармите.

Покрива се с фолио и се слага в предварително загрята на 150 градуса фурна с вентилатор, за 1 час и 15 минути.

Могат да се сервират със сос Бешамел или бобена салата и туршия от пукани чушлета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: