Начин на приготвяне
Продуктите са за тава с диаметър 36 см.
Запържват се лукът и морковът за 3-4 минути. Прибавя се каймата, запържва се и тя, като се разбива на дребни парченца.
Тогава се слага да се запържи оризът, докато стане прозрачен (стъклен).
Прибавя се червеният пипер и се залива с 500-те мл вода. Добавят се подправките без магданоза.
Оставя се да ври, докато оризът леко набъбне и водата се изпари. Маха се от огъня и се добавя нарязаният магданоз.
Вземат се 2 зелеви листа. Слага се единият лист на плота. Вторият се слага така, че да покрива 1/3 от първия лист. По дължина на зелевите листи се слага от плънката и се завива на руло. Така се процедира с всички листи. Накрая се нареждат в тавата във вид на охлюв.
В тавата се налива вода, така че да покрива малко повече от половината на сармите.
Покрива се с фолио и се слага в предварително загрята на 150 градуса фурна с вентилатор, за 1 час и 15 минути.
Могат да се сервират със сос Бешамел или бобена салата и туршия от пукани чушлета.