Бонет

04/02/2019
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф80970552101
"За нежните моменти и специалните хора - сладкиш Бонет "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо697
  • Преглеждания за месеца696
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 175 градуса.
Форма за кейк - 26/9 см.

Яйцата се разбиват със захарта, докато увеличат обема си. През цедка се прибавя какаото, налива се ромът. Разбърква се.

Амаретите се смилат в блендер до по-големи трохи. Прибавят се към сместа, разбърква се. По време на печенето те ще изплуват отгоре и ще образуват слой, подобен на блат. Оставя се настрана, докато се приготви карамелът.

В тенджера се изсипва захарта и водата. Поставя се на умерен котлон да се карамелизира до светъл карамел. Изсипва се във формата, в която ще се пече сладкишът, като се обливат и стените ѝ.

Сместа се излива върху карамела и се поставя на водна баня, като се налива топла вода , за водната баня.

Пече се на 175 градуса за около 35-40 мин в зависимост от фурната.

След като е готов, се оставя да се охлади във формата, а след това се прибира в хладилник за няколко часа.

След като е охладен достатъчно време с нож, се минава внимателно по страните на формата и се обръща в сервизна чиния.

Реже се на правоъгълни широки парчета.

Източник: http://zelanka.blogspot.com - "И накрая щипка сол..."
Този десерт е от района Пиемонте в Италия. Известен е от 13 век. По това време все още не е било известно какаото и са се добавяли смлени лешници, тъй като този район е известен с лешниците си, в последствие се добавя какаото и става основна съставка.

Рецептата за десерт Бонет има много варианти - с алкохол или без, бисквитите могат да се заменят със смлени бишкоти и да се добави капка бадемова есенция или смес от бисквити и лешниково брашно. Въпрос на избор е.

За да не се получи остър аромат и вкус от рома, разделих количествата по равно между ароматно вино Марсала и добавих тъмен ром.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар