Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова торта»Торта Павлова с цитрусови плодове

Торта Павлова с цитрусови плодове

Торта Павлова с цитрусови плодове
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
205 мин.
Порции
4
"Нежна, свежа и с нотка на свеж лайм - уникална интерпретация на класическата Павлова, приготвена от истински майстор"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 6 бр. белтъка със стайна температура
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 2 ч.л.
  • лимони - 1 с.л. лимонов сок
  • нишесте - 1 с.л./използвах царевично
  • За крема
  • течна сметана - 400 мл млечна за разбиване
  • заквасена сметана - 200 г крем фреш или гъста заквасена сметана
  • пудра захар - 3 - 4 с.л. или на вкус
  • плодове - за украса, като в моя случай използвах банан, мандарина, ананас, зелен лайм
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белтъците разбих на гъст крем, като към края добавих 2/3 от предвидената захар и ванилията. Нишестето смесих с лимоновия сок и добавих към белтъците. Разбих отново до много гъст крем и твърди връхчета.

На финал добавих останалата захар и разбърках леко с шпатула.

Фурната загрях на 110 градуса. Голямата тава на фурната покрих с хартия за печене, от вътрешната страна на която очертах кръг, с помощта на голяма чиния. Опитах да разпределя сместа равномерно, но не ми се получи особено.

В центъра оформих лека вдлъбнатина, в която по-късно сложих крема. Суших 3 часа във фурната. За готовност проверявах с клечка, която ми даваше индикация дали е още влажна вътрешността. Аз лично обичам целувките напълно изсушени, без мека сърцевина.

Готовия целувчен блат внимателно освободих от хартията и оставих върху решетка за през нощта.

Крема приготвих, като в купа разбих добре охладената течна сметана. Към края добавих захарта и крем фреша. Разбърках финално.

Разпределих върху голямата целувка и украсих с плодовете. Поръсих тортата Павлова със ситно настъргана кора от лайм.

Да ви е сладко!

Източник на торта Павлова с цитруси: Албена Тодорова (Бени) от Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: