Начин на приготвяне
Измийте и нарежете главите фенел на V-образно ренде на тънки шайби. Нарежете и стъблата, ако са все още крехки.
Листенцата от фенела също нарежете и оставете настрани.
Прехвърлете нарязания фенел в тиган със зехтина, накълцаната на едро скилидка чесън, една - две щипки сол и задушете на умерен котлон за около 7 - 8 минути, или докато фенелът омекне и придобие лек златист цвят.
Поръсете с черен пипер и със ситно нарязаните фини листенца. Изчакайте леко да поизстине и прехвърлете в подходящ съд за пасиране.
Пуснете пасатора първо на по-ниска скорост, като постепенно увеличавате скоростта. Аз лично предпочитам пюрето да не е идеално гладко, а леко да се усеща текстурата му.
Прехвърлете в подходящ съд и поднесете. Пюрето от фенел е отлична гарнитура за риба, пиле и агнешко, има леко анасонов привкус и много приятна текстура.
Добър апетит!