Начин на приготвяне
За лука:
Изрежете грудките откъм корена и дръжката и ги почистете от обелката. Откъм корена изрежете до толкова, доколкото като избутвате откъм дръжката (горната по-тънка част на грудката), да може от долната към корена да излезе сърцевината лесно. Двата външни пласта от грудките лук трябва да останат за пълненето. Оставете и половини парчета слой от по- големите вътрешни пластове за тапички отдолу на грудките, за подреждане в тавата.
За пълнежа:
Накълцайте издълбаното ненужно количество лук (*трябва да остане поне до два пласта, за да не се разпадне външната част на грудката при печенето) от вътрешността на грудките и запържете за 10 мин на 200 градуса.
Накълцайте магданоза. Добавете моркова, магданоза, пилешкото от бутчета, солта (ще рече голяма 10 г равна с.л. и 1/2, на 0.5 кг се полага 10 г, ако желаете по-солена плънка), добавете и черния пипер и пържете за още 5 мин.
Подредете напълнените лукчета в намазнена тава, като отдолу сте сложили и тапичките от слой половинки по-големи издълбани парчета.
Полейте подредените лукчета с водата, течната готварска сметана и поръсете с натрошения гъбен бульон и белия пипер.
Печете 30 мин на 200 градуса.
Поръсете лукчетата с настъргания или ситно нарязан мек кашкавал, след като сте изключили фурната и оставете в нея за още 5 мин да се разтопи кашкавалът.
Преди сервиране изчакайте ястието да достигне умерена температура, за да се е посгъстил сметановият сос и кашкавалът да не е втечнен.
В чинии подредете по листо маруля и по 3 лукчета (те общо ще са към 12 бр. за 4 порции). Сипете и от соса и аранжирайте с пресни домати.