Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пълнен Лук»Пълнен лук в сос от сметана с гарнитура от свежа салата

Пълнен лук в сос от сметана с гарнитура от свежа салата

Evgenia GenchevaEvgenia Gencheva
Новак
3158
Пълнен лук в сос от сметана с гарнитура от свежа салата1 / 2
11/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • За лука
  • лук - 1, 5 кг, към 5 - 6 см диаметър
  • пилешки бутчета - 0, 5кг сварено месо, без кожата
  • моркови - 100 г настъргани
  • магданоз - 2 - 3 стръка пресен или 2 щипки сух
  • лук - издълбания от грудките*
  • черен пипер - 1/2 ч.л. или на вкус
  • сол - 15 г или на вкус
  • За сметаната
  • сметана - готварска - 500мл
  • гъбен бульон - 1 кубче натрошен за поръсване на сметаната, като се залее лука
  • бял пипер - 1 ч.л.
  • вода - 150 мл
  • кашкавал - около 150 г Гауда или др. мек, подходящ за топене например
  • За свежата салата
  • маруля - листа за канапе
  • домати - пресни за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За лука:

Изрежете грудките откъм корена и дръжката и ги почистете от обелката. Откъм корена изрежете до толкова, доколкото като избутвате откъм дръжката (горната по-тънка част на грудката), да може от долната към корена да излезе сърцевината лесно. Двата външни пласта от грудките лук трябва да останат за пълненето. Оставете и половини парчета слой от по- големите вътрешни пластове за тапички отдолу на грудките, за подреждане в тавата.

За пълнежа:

Накълцайте издълбаното ненужно количество лук (*трябва да остане поне до два пласта, за да не се разпадне външната част на грудката при печенето) от вътрешността на грудките и запържете за 10 мин на 200 градуса.

Накълцайте магданоза. Добавете моркова, магданоза, пилешкото от бутчета, солта (ще рече голяма 10 г равна с.л. и 1/2, на 0.5 кг се полага 10 г, ако желаете по-солена плънка), добавете и черния пипер и пържете за още 5 мин.

Подредете напълнените лукчета в намазнена тава, като отдолу сте сложили и тапичките от слой половинки по-големи издълбани парчета.

Полейте подредените лукчета с водата, течната готварска сметана и поръсете с натрошения гъбен бульон и белия пипер.

Печете 30 мин на 200 градуса.

Поръсете лукчетата с настъргания или ситно нарязан мек кашкавал, след като сте изключили фурната и оставете в нея за още 5 мин да се разтопи кашкавалът.

Преди сервиране изчакайте ястието да достигне умерена температура, за да се е посгъстил сметановият сос и кашкавалът да не е втечнен.

В чинии подредете по листо маруля и по 3 лукчета (те общо ще са към 12 бр. за 4 порции). Сипете и от соса и аранжирайте с пресни домати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: