Начин на приготвяне
Сипете брашното в дълбока купа. Добавете хладката вода, солта, олиото и оцета. Започнете да замесвате до образуването на еднородно тесто, като добавяте още вода, ако е необходимо. Оформете тестото на топка и го оставете да почине за 20-30 минути.
Разделете тестото на 2 или 3 топки. Намазнете леко всяка с олио, набрашнете плота и започнете да разточвате на тънък лист.
Точете до получаване на полупрозрачна кора. Намажете с разтопено масло обилно и подгънете краищата към центъра, подобно на плик.
Намазвайте с масло кората след всяко прегъване. Повторете с останалите топки тесто. Поставете получените кори в набрашнена чиния и приберете в хладилника за поне половин час, за да стегне маслото.
През това време пригответе плънката. Разбийте яйцата в купа, добавете кравето сирене и разбъркайте.
Извадете охладените кори от хладилника, набрашнете плота и разточете всеки плик на тънка правоъгълна кора. Поставете от плънката с яйца и сирене и навийте на руло.
Подредете баницата в желаната форма в тавичка за печене и повторете с останалите кори.
Намажете финално точената баница с масло и изпечете на 180°C за 35-40 минути.
Класическата баница с точени кори е готова.
Коментари