Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сиропирана баница с точени кори

Сиропирана баница с точени кори

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Сиропирана баница с точени кори
Снимка: Севда Андреева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Вкусни усмивки от старите ленти и тефтерите на баба !"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • сол - 1 щ
  • масло - 150 г
  • олио - 1 ч.ч.
  • нишесте - за разточване
  • за плънката
  • извара - 200 г
  • локум - 1 кутия
  • За сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд изсипваме пресято брашно, правим кладенче и изсипваме яйцето, киселото мляко, олиото, оцета и солта, замесваме умерено твърдо тесто. От тестото правим топки и ги оставяме в плосък съд. Поръсваме ги с брашно и ги покриваме с влажна кърпа за 30 минути.

На плоскост, върху която ще точим корите, изсипваме нишесте и разточваме всяка топка на тънка кора.

Поръсваме корите с изварата и ситно нарязания локум и с помощта на точилка ги навиваме на руло. Подреждаме корите в тава.

Отгоре заливаме със загрятото олио и масло.

Печем баницата в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Изваждаме я и я оставяме да изстине.

За сиропа:

Слагаме водата и захарта в дълбок съд върху котлона да заврат, след това добавяме сока от лимон и варим за още 5 минути.

Изсипваме горещия сироп върху студената баница. Захлупваме отгоре и оставяме да попие сиропът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
Много е вкусна, но става и много тежка. Обожавам я, но тя самата ме ограничава да не ям много.
17.05.2016 07:43
К К
К К
Много интересна рецепта, не съм опитвала!
16.05.2016 23:20
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Хареса ми рецептата!Изглежда превъзходно.
16.05.2016 19:03
Севда Андреева
Севда Андреева
Нишестето не залепва за кората и не я прави по дебела. Подходящо е за разточване на кори за баклави и сладки баници.
16.05.2016 15:46
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
С нишесте защо се разточва за да не залепва ли? Ако е с брашно.
16.05.2016 15:31
1
Покажи всички подкоментари