Начин на приготвяне
В дълбок съд изсипваме пресято брашно, правим кладенче и изсипваме яйцето, киселото мляко, олиото, оцета и солта, замесваме умерено твърдо тесто. От тестото правим топки и ги оставяме в плосък съд. Поръсваме ги с брашно и ги покриваме с влажна кърпа за 30 минути.
На плоскост, върху която ще точим корите, изсипваме нишесте и разточваме всяка топка на тънка кора.
Поръсваме корите с изварата и ситно нарязания локум и с помощта на точилка ги навиваме на руло. Подреждаме корите в тава.
Отгоре заливаме със загрятото олио и масло.
Печем баницата в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Изваждаме я и я оставяме да изстине.
За сиропа:
Слагаме водата и захарта в дълбок съд върху котлона да заврат, след това добавяме сока от лимон и варим за още 5 минути.
Изсипваме горещия сироп върху студената баница. Захлупваме отгоре и оставяме да попие сиропът.
Коментари