Вегетариански сандвичи с фалафел и гриловани зеленчуци

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф76623410141
12/04/2019
"Дори и заклетите почитатели на мръвките няма да устоят на тези ароматни вегетариански сандвичи - уникална вкусотия, казваме ви "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо373
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • За фалафела
  • нахут - 500 г от консерва
  • картофи - 1 ч.ч., сварени
  • лешников тахан - 1 с.л.
  • червен лук - 1 бр., голяма глава
  • пресен чесън - 1 стрък, бялата част
  • магданоз - 1 връзка
  • кимион - 1 ч.л., равна
  • чубрица - 1 ч.л., равна
  • лют пипер - 1 к.л., на люспи
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • зехтин - 1 с.л.
  • аквафаба - ако сместа е прекалено гъста
  • За провансалската коричка
  • галета - 2 ч.ч., домашна от стари чабати
  • пармезан - 40 г смлян
  • риган - 1 ч.л., смляна билка
  • сол - 1 к.л.
  • И още
  • пълнозърнести хлебчета - 10 бр.
  • тиквички - 1 бр.
  • патладжани - 1 бр., малък
  • червен лук - 2 бр., големи глави
  • домати
  • чили - 2 бр.
  • зелената салата - крехките листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отцедете нахута от консервата, като запазите течността му (аквафавата ще я ползваме за майонеза или хумус).

Картофите са сварени и пасирани. Можете да ги овкусите със самардала вместо със сол.

Червения лук режем на едри парчета. Пресния чесън нарязваме на шайби.

Поставяме в блендера първо тези зеленчуци. Блендираме за кратко, след което прибавяме нахута, лешниковия тахан, зехтина, нарязания магданоз и дъхавите аромати. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус. Прехвърляме сместа в купа. Ако нейната консистенция ни се стори гъста, прибавяме малко аквафаба.

Оформяме топчета с големината на топки за тенис. Овалваме ги в провансалската галета, докато полепне от всички страни и сплескваме на фалафели.

Подреждаме ги в чиния и поставяме в хладилник за 30 минути, за да стегнат и овкусят.

Тиквичката и патладжана обелваме и нарязваме на шайби. Гриловаме ги, като ги поставяме настрани, за да се охладят.

Охладените фалафели подреждаме в тавичка, постлана с хартия за печене. Между тях поставяме резени червен лук. Поръсваме ги с малко зехтин и поставяме в загрята фурна. Печем за около 30 -35 минути до появата на приятен златист загар и хрупкава коричка.

Изваждаме от фурната и оставяме да се охладят.

Сглобяваме сандвичите, като разрязваме пълнозърнестото хлебче на две части и леко запичаме на грил тиган.

Редуваме последователно - лист зелена салата, патладжан, резен пресен домат, фалафел, прясно чили, нарязано на тънки филийки, грилована тиквичка, запечен сладък лук, стръкче магданоз и завършваме с пълноърнестото хлебно капаче.

Към сандвичите с фалафел можете да комбинирате различни хумуси, доматен сос или ядкова майонеза.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар