Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Вегетариански фалафел сандвич

Вегетариански фалафел сандвич

Вегетариански фалафел сандвич
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Едва ли някой би отказал този толкова вкусен вегетариански фалафел сандвич"

Необходими Продукти

  • За фалафели
  • нахут - ½ ч.ч. сварен или от буркан
  • царевично брашно - 5 с.л.
  • магданоз - 1 шепа нарязан
  • чесън - 1 скилидка
  • сода бикарбонат - 1/3 ч.л.
  • хималайска сол - 1/3 ч.л.
  • кимион - ½ ч.л.
  • куркума - ½ ч.л., равна
  • черен пипер - 1/3 ч.л., млян
  • мадраско къри - 2 щипки
  • червен пипер - 1/3 ч.л.
  • шарлан - 2 с.л., слънчогледово масло
  • За червената леща
  • червена леща - ¾ ч.ч.
  • лук - 1/2 голяма глава
  • джинджифил - 1 ч.л. настърган
  • черен пипер - 1 щипка
  • хималайска сол - ½ ч.л. равна
  • вода - около 1 и 1/3 ч.ч.
  • За картофките
  • картофи - 4 бр. средно големи
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • куркума - 1/3 ч.л.
  • хималайска сол - 2/3 ч.л.
  • шарлан - 2 с.л. слънчогледово масло (или зехтин)
  • За питките
  • пшенично брашно - 1 ч.ч.
  • пълнозърнесто брашно - ½ ч.ч.
  • хималайска сол - 3 щипки
  • вода - около ½ ч.ч.
  • шарлан - 3 с.л. слънчогледово масло (или зехтин) + за намазване
  • червен пипер - няколко щипки
  • За соса
  • сусамов тахан - 3 с.л.
  • чесън - 1 скилидка
  • шарлан - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 2 с.л. прясно изцеден
  • хималайска сол - 4 щипки
  • кафява захар - 1 щипка, по желание
  • черен пипер - 3 щипки, млян
  • кимион - 1/2 к.л.
  • вода - около 12 с.л.
  • За гарниране
  • зелена салата - 115 листа
  • кисели краставички - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сваряваме червената леща заедно с нарязан на ситно стар лук и 1 чаена лъжичка настърган пресен корен джинджифил. Подправяме с млян черен пипер и фина хималайска сол на вкус. Варим без капак, разбърквайки, докато лещата се свари и изпие всичката вода.

След това я сипваме в дълбока купа, удобна за пасиране. Към нея прибавяме отцедения вече сварен нахут, шепата магданоз и 1 скилидка чесън. Сипваме подправките: хималайска сол, кимион, куркума, черен пипер, мадраско къри, червен пипер и шарлан (слънчогледово масло).

Смиламе сместа с мощен пасатор – до леко гранулеста консистенция. Разбъркваме заедно с царевичното брашно и содата бикарбонат.

Оформяме на ръка 15-18 бр. фалафел кюфтенца и ги пържим до златисто от двете страни в добре загрят керамичен тиган с незалепващо покритие в 2-3 с.л. шарлан (слънчогледово масло).

Нарязваме картофите на дълги пръчици като за пържене, и ги подправяме с малко червен пипер, черен пипер, куркума, хималайска сол и шарлан. Разбъркваме с ръка и подреждаме картофените пръчици една до друга върху хартия за печене в голяма квадратна тава. Печем ги във фурната на 250 градуса за около 20-25 минути до златист загар и леко хрупкава повърхност.

За направата на чесновия тахини сос сипваме в каната на пасатора или висок стъклен буркан: сусамов тахан, 1 скилидка чесън, прясно изцеден лимонов сок, хималайска сол, по желание 1 щипка кафява захар за балансиране на вкусовете, черен пипер, млян кимион, шарлан и вода. Пасираме с пасатора чесновия сос до нежна гладка консистенция.

Плоските питки приготвяме, като, първо, замесваме тесто от двата вида брашно, хималайска сол, шарлан и вода. Разделяме го на 6 равни топчета, всяко от които разточваме върху набрашнена повърхност – кръгли тънки питки с големина около 20 см диаметър. Една по една изпичаме в загрят тиган с незалепващо покритие, като щом се запече от едната страна, обръщаме да се изпече и от другата. Всяка нова изпечена слагаме най-отдолу в купчинката с готовите питки, за да останат меки. Разбъркваме малко шарлан с червен пипер, намазваме ги с помощта на силиконова четчица и отново ги слагаме за малко в тигана една по една, за да ги стоплим преди да увиваме фалафел сандвичите.

Ето го и момента, в който да съчетаем всички компоненти. Взимаме една топло приготвена питка, поръсваме нарязани листа свежа зелена къдрава салата, подреждаме 3 фалафел кюфтенца, добавяме златните картофки заедно с нарязаните на лентички кисели краставички и заливаме с малко чеснов сос. Завиваме и поднасяме готовия веджи арабски сандвич! Повтаряме същото и с останалите 5 сандвича!

Чудно вкусна многокомпонентна рецепта за домашен вегетариански фалафел сандвич, любим на малки и големи. Подходящ и за ориенталско веган меню.

Истински празник за сетивата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: