Начин на приготвяне
Измиваме зеленчуците. Репичките накисваме за 1 час във вода, за да се хидратират.
Картофите обелваме и поставяме във врящия зеленчуковия бульон, овкусен със сол.
След като се сварят, ги отцеждаме от бульона и оставяме да се охладят. Запазете бульона за пилешка или зеленчукова супа.
Нарежете картофите на шайби и ги подредете в порционни чинии. Аранжирането на салатата е по вкуса на всяка домакиня.
Измитите репички нарязваме на тънки шайби. 6 от тях запазваме за аранжиране, като ги оформяме като цвете.
Добавяме и свежи листенца от репички.
В купа сипваме ябълковия оцет, в който съм прибавила малко сол.
Ябълковата саламура ще изтегли течността от резенчетата репички и ще ги направи меки и гъвкави, лесни за оформяне.
След като престоят 20 минути в маринатата, ги отцеждаме.
Подреждаме шайбите стъпаловидно, след което ги завиваме на руло и поставяме в средата.
Оформяме го внимателно, като му придадем форма на цвете. В средата поставяме „тичинки“ от лещени кълнове.
Върху шайбите картофи поръсваме запечени сусамови семена.
Поръсваме със самардала. В маринатата прибавяме зехтин.
Заливаме салатата непосредствено, преди поднасянето ѝ за консумация.
Източник: Ани Шакарян, с малки промени