Начин на приготвяне
Тази рецепта е чудесен вариант да оползотворим останалия от Великден козунак.
Нарязваме го на тънки филийки и го оставяме да се изсуши. Тогава лесно се смила на трохи, поставяйки го в блендер.
Разбиваме добре яйцата със захарта до побеляване. Към тях прибавяме киселото мляко и растителната мазнина.
Брашното пресяваме с бакпулвера и ароматизираме с ванилиите. Прибавяме към него козуначените трохи.
Смесваме течните със сухите съставки до хомогенна смес, чиято консинтенция е с гъстотата на кексово тесто.
Локумените кубчета нарязваме на половинки.
Разстиламе корите и работим от широката част. Първата кора намазваме с разтопено масло.
Прилепваме втората кора, върху която разпределяме равномерно от сместа. За целта можете да използвате четка или да заглаждате с ръка. В края на кората подреждаме парченца локум. Завиваме на рехаво руло.
Подреждаме в правоъгълна тава предварително намазана с масло.
От един пакет кори приготвям 8 рула. С останалия лист покривам баницата.
Печем в загрята фурна на 170 градуса за 40 минути.
През това време си приготвяме сиропа. Сипваме съставките /без розовата вода/ в тенджера и поставяме на котлона да заври.
Ароматизираме с настърганата лимонова кора и ванилиите. Разбъркваме с дървена лъжица докато се стопи захарта.
Ако решите да прибавяте розова вода, направете го след като сте свалили сиропа от котлона.
С горещия сироп залейте изстиналата баница. Можете да го приготвите и от предния ден. Оставете сладката баница с козунак да усвои течността за 12 часа.
Ако тази сладка баница ви харесва, опитайте непременно и другите ни рецепти за баница с локум или сочна сладка баница.
Коментари