Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Сладка сиропирана баница с козунак и локум

Сладка сиропирана баница с козунак и локум

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Сладка сиропирана баница с козунак и локум
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
03/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"А представяте ли си как сте живели досега, без да сте опитали тази невероятно вкусна сиропирана баница"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини
  • козунак - 1/3 бр.
  • локум - 2 кутии, розов
  • захар - 1 ч.ч., непълна
  • брашно - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • масло - 3 с.л., разтопено
  • растителна мазнина - 1 к.ч.
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1 в.ч.
  • лимони - 1 бр., кората от плода
  • ванилия - 2 бр.
  • розова вода - 1 с.л., по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази рецепта е чудесен вариант да оползотворим останалия от Великден козунак.

Нарязваме го на тънки филийки и го оставяме да се изсуши. Тогава лесно се смила на трохи, поставяйки го в блендер.

Разбиваме добре яйцата със захарта до побеляване. Към тях прибавяме киселото мляко и растителната мазнина.

Брашното пресяваме с бакпулвера и ароматизираме с ванилиите. Прибавяме към него козуначените трохи.

Смесваме течните със сухите съставки до хомогенна смес, чиято консинтенция е с гъстотата на кексово тесто.

Локумените кубчета нарязваме на половинки.

Разстиламе корите и работим от широката част. Първата кора намазваме с разтопено масло.

Прилепваме втората кора, върху която разпределяме равномерно от сместа. За целта можете да използвате четка или да заглаждате с ръка. В края на кората подреждаме парченца локум. Завиваме на рехаво руло.

Подреждаме в правоъгълна тава предварително намазана с масло.

От един пакет кори приготвям 8 рула. С останалия лист покривам баницата.

Печем в загрята фурна на 170 градуса за 40 минути.

През това време си приготвяме сиропа. Сипваме съставките /без розовата вода/ в тенджера и поставяме на котлона да заври.

Ароматизираме с настърганата лимонова кора и ванилиите. Разбъркваме с дървена лъжица докато се стопи захарта.

Ако решите да прибавяте розова вода, направете го след като сте свалили сиропа от котлона.

С горещия сироп залейте изстиналата баница. Можете да го приготвите и от предния ден. Оставете локумената баница да усвои течността за 12 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Невена Блажева Иванова
Невена Блажева Иванова
Чудесна идея! Браво!
04.05.2019 00:06