Начин на приготвяне
Прясното мляко се изсипва в тенджера с дебело дъно и се поставя на умерен котлон да кипне заедно с маслото, солта и настъргано индийско орехче. Веднага щом започне да се вдига се намалява температурата на огъня и се прибавя на тънка струйка семолата при непрекъснато и енергично разбъркване, за да се избегне образуването на бучки, докато се сгъсти.
Това става много бързо, затова трябва малко повече внимание, за да не загори на котлона. Сваля се от огъня, охлажда се за кратко и се прибавят един по един жълтъците при хубаво разбъркване. Добавя се и пармиджаното и се разбърква перфектно.
Сместа е тежка, лепкава, затова е добре да се работи с дебела дървена лъжица или силиконова шпатула. Тук е моментът, в който по избор може да се прибави ситно нарязана шунка, но аз не добавих.
Сместа се изсипва върху подложка или върху хартия за печене и се оставя да се охлади още малко. След това се покрива с още една хартия или се работи със силиконова точилка, така няма да лепи.
Тестото се разточва на 1 см дебелина, трябва да е по-плътно. С метална форма или друга подходяща се изрязват кръгове около 7 см, като формата се потапя всеки път в малко брашно. Не е необходимо да са изрязани перфектно, защото тестото продължава да е по-силно лепкаво, но брашно повече не се добавя, това което е по рецепта е напълно точно. Остатъците се събират и разточват отново и съответно се изрязват на кръгове.
Намаслява се добре керамична форма. Кръговете изрязано тесто се подреждат, като леко се застъпват. Отгоре се посипва още малко настъргано пармиджано и се прибавят малки парчета масло, почти на всеки изрязан кръг тесто.
Пече се на 190-200 градуса, за около 20-30 минути или до хубав златист загар.
Доматен сос
В тенджера се загрява зехтинът, прибавя се цяла скилида чесън, посолява се със сол оставя се на котлона за 1-2 минути за да се ароматизира зехтина и се изсипва доматеният сос и малкото цели листа босилек. Оставя да къкри на ниска температура с капак.
Сервират се ньоките, като първо се налива в чинията две-три лъжица доматен сос, посипват се 2-3 струйки зехтин и се поставят изпечените ньоки.
Източник: Zenzero&Limone
Рецептата е за ньоки аламинут. По принцип ньоки се работят с брашно и добавка от настъргани варени картофи, след като се оформя тестото се нарязват на еднакви малки парченца и се минават през ребрована специална дъска за ньоки, която аз в момента нямам, или се минават всяко парченце през обърната вилица и се варят в гореща вода, след което се отцеждат и се добавят също пармиджано, моцарела, доматен сос и се запичат на фурна.
За мен това е бавен вариант, затова предлагам рецепта за по-бърз, лесен начин и не по-малко вкусен.
Ньоките на фурна (Gnocchi alla Romana) са готови.