Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Лаврак на скара по гръцки

Лаврак на скара по гръцки

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Лаврак на скара по гръцки
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2
"Каним ви на здравословен обяд със специалното участие на негово величество Печен лаврак по гръцки"

Необходими Продукти

  • лаврак - 2 бр. почистени от вътрешности, люспи, но цели
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - щипка
  • зехтин - 100 мл
  • за лимоновия дресинг
  • зехтин - 50 мл
  • лимон - 1 бр. голям
  • риган - щипка сух, но по - добре пресен
  • магданоз - пресен, по желание
  • рукола - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лавраците се измиват и подсушават. Мариноват се със сол, черен пипер и зехтин отвътре и отвън и се оставят минимум 30 минути да отлежат.

Загрейте скарата.

Поставете лавраците да се пекат и от двете страни за по 8-10 минути. Ако рибите са над 400 г, всяка, при печенето завийте с алуминиево фолио, за да не останат сурови.

В купичка поставете прясно изцедения сок от лимона, зехтина и ригана. Разбъркайте с телена бъркалка или с пасатор.

Сервирайте лаврака на скара по гръцки залят с лимоновия дресинг и свеж накълцан магданоз или листенца рукола - по ваше желание.

Гарнитурата не е задължителна, но аз предпочетох да гарнирам печената риба с малко сотирани пресен спанак със чесън и чери доматче.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: