Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Мед от бяла акация

Мед от бяла акация

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Мед от бяла акация
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
19/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
6 мин.
Общо
16 мин.
Порции
6
"На вас остава да свършите работата на пчеличките и да съберете цвят от акация, за да приготвите мед"

Необходими Продукти

  • акация - 600 г цветове от бяла /Robinia pseudoacacia/
  • вода - 3 л, изворна или филтрирана
  • кафява захар - 2 кг
  • лимонена киселина - 2 ч.л.
  • лимони - ½ бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цветните гроздове на бялата акация се берат по време на цъфтежа. Събираме билката от чистии далеч от замърсените градове места.

Набраните цветове почистваме от дръжките. Поставяме в гевгир и обливаме със студена вода. Поставяме ги в подходящ дълбок съд и ги заливаме с изворна вода. Варовитата не е подходяща.

Към нея прибавяме няколко резенчета лимон за цитрусов аромат.

Термичната обработка е на силен огън, като след завирането на водата засичаме 20 минути и отстраняваме съда от котлона.

Отварата престоява на хладно 24 часа. Прецеждаме цветовете, като ги отцеждаме добре през тензух.

На следващия ден варим течността на много слаба температура, като течността се редуцира до два литра. Прибавяме същото количество кафява захар.

Когато приготвяте меда с бяла кристална захар, неговият цвят е по-светъл. Кафявата захар придава на ароматното и лечебно чудо този тъмен кехлибарен цвят.

Важно правило е течността да се изпарява, без да завира. Нужно е повече търпение, което си заслужава крайния резултат. Бъркаме сместа, докато тя се сгъсти достатъчно.

Гъстотата на сиропа проверяваме върху чинийка, която държим в хладилната камера. Щом капката не се стича или лъжицата образува пътека, медът от бяла акация е готов.

Десетина минути преди да отстраним сиропа от котлона, прибавяме лимонената киселина. Сипваме ароматния акациев мед в чисти и затоплени буркани, които обръщаме с капачките надолу. Покриваме с кърпа, за да изстинат по-бавно.

Лечебно действие на бялата акация е кръвоспиращо, отхрачващо, слабително, намаляващо киселиността на стомаха.

В българската народна медицина цветовете ѝ се използват при стомашни и чревни болки, главоболие, невралгия на лицевия нерв, ревматизъм, при заболявания на бъбреците и пикочните пътища.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: