Начин на приготвяне
Продуктите са за количество приготвено в 2-литров стъклен буркан.
Бурканът трябва да е много добре измит, допълнително може да го загреете във фурната, за да се стерилизира.
Цвеклото се измива и обелва. Нарязва се на малки кубчета или пръчици. Поставя се в буркана. Налива се изворна или филтрирана чешмяна вода, колкото да покрие зеленчука. Добавя се сол в съотношение 30 гр. на литър вода.
По желание и за повече вкус може да добавите 1 к.ч. цвик от домашно кисело мляко, едно малко парче обелен и тънко нарязан джинджифил и разполовена скилидка чесън. Но и без тези добавки нашият домашен пробиотик от цвекло е много вкусен и полезен.
Бурканът се затваря с капачка, без да се затяга. Вместо капачка може да използвате няколко пласта тензух, прикрепени с ластик към гърлото на буркана.
Оставя се на стайна температура, като задължително съдържанието на буркана се разбърква с дървена лъжица, за да се отделят газовете от ферментацията. Ако се появи бяла пяна, я отстранете с лъжица.
Щом започне течността да се газира (появят се въздушни мехурчета), може да го преместите в хладилник, за да стопирате ферментациония процес.
Консумира се по 50 мл от прецедената течност сутрин и вечер 30 минути преди хранене в продължение на 3 месеца.
Цвеклото има приятно кисело-солен вкус, от него може да правите червени салати, зеленчукови зимни супи или полезни смутита.
Тази уникална напитка от червено цвекло е чудесен домашен пробиотик с несравними ползи за здравето.
Бъдете здрави!