Сицилиански сандвич бриош със сладолед

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
14/05/2019
"В Сицилия не обичат свидетелите, но да знаете как си падат по десертите само, направо няма да повярвате "
Приготвяне60 мин.
Готвене15 мин.
Общо75 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо495
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно манитоба - 1 кг или друго с високо съдържание на глутен
  • захар - 150 г, кристал
  • масло - 150 г, стайна температура
  • яйца - 4 бр. L
  • квас - 170 г жива закваска Lievito Madre (или1 кубче мая)
  • сол - 20 г
  • прясно мляко - 350 мл
  • аромат на портокал - 1 бр. флакон (или свеж портокал)
  • аромат на лимон - 1 бр. флакон (или свеж лимон)
  • шафран - 3 - 4 щипки
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене;

Работи се както със статичен миксер, така и се измесва на ръка.

Работила съм с Lievito Madre, рецепта има пусната в сайта, така че няма да изписвам.

Шафранът се накисва с 3-4 с.л. топло мляко, оставя се за 10 мин.

В купата на миксера се изсипва брашното, добавя се закваската, топлота мляко, разбърква се и се прибавя солта, яйцата, маслото на кубчета, ароматите /ползвала съм настъргана кора от лимон и портокал/ и шафранът, разтворен в малкото прясно мляко. Разбърква се енергично.

Оставя се миксерът да измесва около 15/20 мин или докато тестото се качи по куката за размесване. В началото тестото е твърде меко и лепкаво, но с продължително измесване ще се превърне в компактна маса еластично тесто. Изважда се от купата на миксера и с ръце се оформя на неголям правоъгълник.

Сгъва се от двете страни към средата, оформя се и се завърта на 90 градуса, отново се оформя на правоъгълник и отново се сгъва по горния начин, общо три пъти. Това сгъване спомага на тестото да стане още по еластично и здраво. Оформя се на топка и се поставя в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за около 2-3 часа, да се увеличи тройно.

Втасалото тесто се разрязва на парчета по 82 г и парчета по 15 г, трябва да са точни по бройки. Всяко парче тесто от 82 г отново се сгъва по гореописаният начин и след това се оформя на топче със сгъната длан. Оформянето на топче става върху много гладка повърхност, като дланта е сгъната наполовина, оформя се топче, изтегля се по плота, отново се оформя топче и отново се изтегля, проявява се малко сила по плота. Така няколко пъти се повтаря, докато се оформи от долната страна, така че да не се забелязват сгъванията. Ще покажа в галерията от снимки. По същия начин се оформят и малките топчета тесто.

Топчетата по 82 г се натискат в средата да се образува дълбока дупка, без да се стига до основата, намазват се с яйце, разбито с 1 с.л, прясно мляко и 1 ч.л. олио и след това се поставя малкото парче тесто, намазнява се.

Подреждат се в тавата с разстояние едно от друго и се оставят да втасат отново за 1 час. Преди да се вкарат във фурната, отново се намазват с яйчената смес.

Малките бриоши се пекат на 200 градуса за около 15 мин.

Изваждат се и се оставят напълно да се охладят. Преди поднасяне се разрязват бриошите да се получи капаче с топче отгоре и се напълват с топка сладолед и плод по избор.

Източник: La Ricette di Gessica

Рецептата е за типичен сицилиански бриош, наричан Brioche col Tuppo, и е един от най-известните сицилиански сладкиши. Сам по себе си няма нищо необичайно, всъщност е със съвсем елементарни съставки, които присъстват във всяко домакинство, също и в много други сладкиши.

Сицилианският бриош обаче е различен от останалите, защото е със задължителна характерна форма.Тя се нарича Brioche col Tuppo, а Tuppo означава топче, перука, топе на коса, думата е взета от френски език и бриошите се олицетворяват на красив малък френски дамски кок.

В Сицилия, или по точно в Катания, бриошите се поднасят за закуска с капучино вместо кроасан и през лятото с пълнеж от плодове и сладолед.

В миналото бриошите са се приготвяли с мас, а сега с хубаво висококачествено масло.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар