Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козуначен Сладкиш»Сицилиански сандвич бриош със сладолед

Сицилиански сандвич бриош със сладолед

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Сицилиански сандвич бриош със сладолед
Снимка: marcheva14
2 / 8
14/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
20
"В Сицилия не обичат свидетелите, но да знаете как си падат по десертите само, направо няма да повярвате"

Необходими Продукти

  • брашно манитоба - 1 кг или друго с високо съдържание на глутен
  • захар - 150 г, кристал
  • масло - 150 г, стайна температура
  • яйца - 4 бр. L
  • квас - 170 г жива закваска Lievito Madre (или1 кубче мая)
  • сол - 20 г
  • прясно мляко - 350 мл
  • аромат на портокал - 1 бр. флакон (или свеж портокал)
  • аромат на лимон - 1 бр. флакон (или свеж лимон)
  • шафран - 3 - 4 щипки
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене;

Работи се както със статичен миксер, така и се измесва на ръка.

Работила съм с Lievito Madre, рецепта има пусната в сайта, така че няма да изписвам.

Шафранът се накисва с 3-4 с.л. топло мляко, оставя се за 10 мин.

В купата на миксера се изсипва брашното, добавя се закваската, топлота мляко, разбърква се и се прибавя солта, яйцата, маслото на кубчета, ароматите /ползвала съм настъргана кора от лимон и портокал/ и шафранът, разтворен в малкото прясно мляко. Разбърква се енергично.

Оставя се миксерът да измесва около 15/20 мин или докато тестото се качи по куката за размесване. В началото тестото е твърде меко и лепкаво, но с продължително измесване ще се превърне в компактна маса еластично тесто. Изважда се от купата на миксера и с ръце се оформя на неголям правоъгълник.

Сгъва се от двете страни към средата, оформя се и се завърта на 90 градуса, отново се оформя на правоъгълник и отново се сгъва по горния начин, общо три пъти. Това сгъване спомага на тестото да стане още по еластично и здраво. Оформя се на топка и се поставя в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за около 2-3 часа, да се увеличи тройно.

Втасалото тесто се разрязва на парчета по 82 г и парчета по 15 г, трябва да са точни по бройки. Всяко парче тесто от 82 г отново се сгъва по гореописаният начин и след това се оформя на топче със сгъната длан. Оформянето на топче става върху много гладка повърхност, като дланта е сгъната наполовина, оформя се топче, изтегля се по плота, отново се оформя топче и отново се изтегля, проявява се малко сила по плота. Така няколко пъти се повтаря, докато се оформи от долната страна, така че да не се забелязват сгъванията. Ще покажа в галерията от снимки. По същия начин се оформят и малките топчета тесто.

Топчетата по 82 г се натискат в средата да се образува дълбока дупка, без да се стига до основата, намазват се с яйце, разбито с 1 с.л, прясно мляко и 1 ч.л. олио и след това се поставя малкото парче тесто, намазнява се.

Подреждат се в тавата с разстояние едно от друго и се оставят да втасат отново за 1 час. Преди да се вкарат във фурната, отново се намазват с яйчената смес.

Малките бриоши се пекат на 200 градуса за около 15 мин.

Изваждат се и се оставят напълно да се охладят. Преди поднасяне се разрязват бриошите да се получи капаче с топче отгоре и се напълват с топка сладолед и плод по избор.

Източник: La Ricette di Gessica

Рецептата е за типичен сицилиански бриош, наричан Brioche col Tuppo, и е един от най-известните сицилиански сладкиши. Сам по себе си няма нищо необичайно, всъщност е със съвсем елементарни съставки, които присъстват във всяко домакинство, също и в много други сладкиши.

Сицилианският бриош обаче е различен от останалите, защото е със задължителна характерна форма.Тя се нарича Brioche col Tuppo, а Tuppo означава топче, перука, топе на коса, думата е взета от френски език и бриошите се олицетворяват на красив малък френски дамски кок.

В Сицилия, или по точно в Катания, бриошите се поднасят за закуска с капучино вместо кроасан и през лятото с пълнеж от плодове и сладолед.

В миналото бриошите са се приготвяли с мас, а сега с хубаво висококачествено масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: