Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Сицилиански бриош (Brioche col Tuppo)

Сицилиански бриош (Brioche col Tuppo)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Сицилиански бриош (Brioche col Tuppo)
Снимка: marcheva14
1 / 6
20/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"Знаете как спазват мълчание в Сицилия, питайте ни колко трудно успяхме да се сдобием с тази рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно манитоба - 1 кг ( или друг вид с високо съдържание на глутен )
  • захар - 150 г кристал
  • масло - 150 г стайна температура
  • яйца - 4 бр. L размер
  • свежа мая - 1 кубче ( може да се ползва закваска Lievito Madre - 170 г )
  • сол - 20 г
  • прясно мляко - 350 мл
  • есенция - портокал
  • есенция - лимон или настъргани кори от свежи цитруси
  • шафран - 3 - 4 щипки
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса.

Плоска тава покрита с хартия за печене.

Работи се както в стационарен миксер, така и може да се измеси тестото на ръка.

В купата на миксера се изсипва цялото брашно. В топлото прясно мляко се разтваря маята. Оставя се да шупне. В 2-3 с.л. топло прясно мляко се разтваря шафранът.

След като маята е шупнала се изсипва в кладенче на брашното, добавят се яйцата, захарта, маслото на кубчета ароматите и млякото с шафрана, отстрани се прибавя и солта. Разбърква се енергично.

Оставя се миксерът да измесва тестото в продължение на 15-20 мин. или докато тестото се изкачи по куката за размесване и купата остане чиста от брашното.

В началото тестото е силно лепкаво и меко, но с продължителното измесване ще се превърне в компактна маса еластично тесто. Изважда се от купата, поставя се върху плот и с ръце се оформя груб правоъгълник.

Двете външни страни се сгъват към средата, завърта се на 90 градуса и отново се оформя правоъгълник, отново се сгъва към средата по горния начин. Това сгъване е общо три пъти. Това сгъване на тестото ще спомогне да стане още по-силно и еластично. Накрая се оформя на топка, поставя се в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса, докато изпълни напълно купата.

Втасалото тесто се разрязва на парчета по 82 г всяко, като отново се оформя първо на правоъгълник, сгъват се външните страни навътре към средата, оформя се отново на правоъгълник и след това се оформя на топче. По същия начин се оформят и топчета по 15 г всяко.

Двата вида топчета трябва да са с еднакъв брой. Оформянето на топките тесто става върху много гладка мраморна повърхност, като дланта е сгъната наполовина, оформя се топче чрез въртене, изтегля се по гладката повърхност, отново се оформя на топче и така докато се оформи от долната страна красиво, почти да не се забелязват свивките на тестото.

Топките по 82 г се натискат в средата, за да се образува дълбока вдлъбнатина, без да се стига до основата и там се поставя малкото топче. Така се процедира с всичкото тесто. Подреждат се в тавата, с разстояние, покриват се и се оставят да втасат за около 40-50 мин.

Преди да се вкарат във фурната се намазват с яйце, разбито с малко прясно мляко и 1 ч.л. олио за блясък.

Бриошът се пече на 220-200 градуса за около 15 мин.

Източник: La Ricette di Gessica

Сицилианският бриош (Brioche col Tuppo) е страхотен, опитайте го!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: