Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Гризини»Гризини с маслини и сусам

Гризини с маслини и сусам

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Гризини с маслини и сусам
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Приемаме като лично предизвикателство да изядем гризините колкото се може по-бързо, защото са уникално вкусни"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч. + още малко при замесването
  • брашно от лимец - 1 ч.ч.
  • царевичен грис - 2 с.л.
  • вода - 280 мл хладка
  • суха мая - 1 пак. на Йоткер
  • бяло вино - 5 с.л. сухо
  • зехтин - 3 с.л. ароматен
  • маслини - 1 ч.ч. нарязани Каламата
  • захар - 1 ч.л., равна
  • морска сол - 1 ч.л.
  • риган - 1 с.л.
  • сусамови семена - 2 с.л.
  • За намазване на гризините
  • зехтин - 1 с.л.
  • риган - ½ ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме двата вида брашна, за да ги аерираме. Към тях прибавяме солта, царевичния грис, нарязаните на ситно маслини и ½ от сусамовите семена.

В хладката вода активираме маята със захарта. След като шупне, я изсипваме в кладенчето от брашно и добавяме зехтина.

Често съм споменавала, че в бутилката прибавям 3-4 скилидки чесън и пресни клонки риган. Така овкусения зехтин ползвам цяла година.

Омесваме меко и еластично тесто. Обвиваме в намаслено фолио за свежо съхранение и го поставяме на топло за около час, за да усвои обема си.

Поставяме тестото върху набрашнен плот и замесваме за кратко. Разделяме го на три части, за да ни бъде по-лесно.

Покриваме топките тесто с памучна кърпа, за да не съхнат, докато обработваме първото.

Върху набрашнен плот разточваме кора с дебелина около 1 см. Прехвърляме я върху леко намазнена хартия за печене. Съобразяваме размера ѝ с този на тавичката за печене. Аз използвам тези от фурната.

Към зехтина прибавяме стрит изсушен риган, чийто вкус и аромат са по-наситени. Разбъркваме добре съставките и с помощта на силиконова четка намазваме повърхността на разточената кора.

Поръсваме я обилно с риган и сусам.

Нарязваме тестото на ленти, които леко усукваме, създавайки подходяща форма и дължина на гризини.

Прехвърляме ги заедно с хартията за печене в тава. Става по-бързо и лесно.

Запичаме ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за 7-10 минути с вентилатор.

Процедираме по същия начин и с останалите топки от тестото.

Изпечените гризини с маслини и сусам можете да консумирате по всяко време както натурални, така и като комбинация към хумус и разядки.

Те са неустоимо вкусна съставка начупени като крутони към пролетната зелена салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: