Начин на приготвяне
Почистваме цветовете и отстраняваме дръжките от съцветията. Цветовата са събирани от високо и чисто място, затова не мия, за да съхраня цветния прашец. Но ако вие решите - поставяте ги в гевгир и ги обливате еднократно под течаща струя студена вода.
Изсипваме почистените цветове в голям стъклен буркан и доливаме водката, като се стремим цветовете да са покрити с алкохол, за да не потъмняват, въпреки че само по себе си потъмняването не променя вкуса на ликьора.
Затваряме буркана и оставяме на тъмно и хладно място за около 5 седмици / ето защо днес ви представям и рецептата/.
Цветът на ликьора става по-наситен при по-дългото отлежаване на ароматните цветове в алкохола.
След този период прецеждаме цветовете и към настойката добавяме захарния сироп. Него сме сварили предварително, докато се избистри, и прибавяме охладен. Всеки ден разклащаме буркана, докато количеството захар се разтопи.
Съхраняваме в бутилка за предпочитане на тъмно място. С времето ликьорът от бял бъз придобива цвят на тъмен кехлибар.
Съвет: Следващия път имам идеята вместо захар да прибавя от домашния мед от акация. Ароматът му много ме впечатли и със сигурност ще обогати вкусовете на питието.
Но, това другата година, да сме здрави!