Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пълнени гъби»Пълнени гъби с крема сирене и моркови

Пълнени гъби с крема сирене и моркови

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пълнени гъби с крема сирене и моркови
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Пълнените гъби винаги са отлична идея, независимо от повода - и са толкова вкусни"

Необходими Продукти

  • печурки - 6 - 8 бр. големи
  • бекон - 100 г
  • моркови - 2 големи бр.
  • лук - 1 средна глава по големина
  • зелен лук - 1 стрък
  • крема сирене - 100 г
  • пармезан - 50 г
  • чери домати - 10 - 15 бр. или 1 голям домат
  • масло - 2 с.л.
  • мащерка
  • сол
  • черен пипер
  • чесън на прах
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 180 градуса;

Подбира се тиган, подходящ за котлон и фурна.

Нарязва се беконът на ситни кубчета, лукът на тънки филийки и бялата част на зеления лук на дребни шайби, 1 морков на дребни кубчета, а другия се оставя за по-късно.

В тигана се загряват около 2 с.л. зехтин, добавя се беконът и се запържва до зачервяване. Добавят се лукът и морковът, запържват се за кратко - до омекване. Изключва се котлонът, наклонява се на една страна.

Събират се зеленчуците в повдигнатата част, леко се притискат с шпатула, за да се отцеди мазнината и тя да остане в тигана.

Изваждат се половината от бекона и зеленчуците и се прехвърлят в купа. Смесват се с крема сиренето, добавят се една-две щипки мащерка, сол и черен пипер, поръсва се с чесън на прах.

Гъбите се обелват. Махат се пънчетата им, отстранява се тъмната ребрована част на гъбата и се пълнят със сместа от крема сиренето.

Подреждат се в тигана, около тях остатъкът от запържените зеленчуци и бекон, добавят се средно нарязани дребни кубчета и вторият морков, също пънчетата, нарязани на средно дребни парченца, чери доматите - разполовени. Поръсва се с настърган пармезан, сол и се разпределя лъжицата масло отгоре върху гъбите.

Тиганът се поставя във фурната на 200 градуса за около 20 минути, докато пармезанът се зачерви. След като са готови се поръсват с перата от наситнен зелен лук и свежи подправки. Сервират се веднага.

В момента имах 2 големи гъби Портобело и тях приготвих за вечеря.

Източник: zelanka.blogspot.com

Често ползвам чугунени съдове за готвене, така и при тази рецепта, но те имат свойството след измиване под течаща вода да ръждясват, затова, за да служат дълго време, след измиване се поставят на топъл котлон, за да може да се изпари всякаква остатъчна влага.

След това се намазват посредством домакинска хартия с няколко капки олио. От топлината то почти изчезва, но оставя онзи мазен слой, който ще предпазва чугуна. Въпреки че са за повече от един живот те все пак имат нужда от поддръжка, за да ни служат правилно дълго време. Това е само като съвет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: