Сладка баница с кексово тесто

Илиана ПървановаИлиана ПървановаИноватор336851
19/07/2019
"Сладката баница е истинска наслада за небцето и повод да ни поканите на кафе да я опитаме "
Приготвяне15 мин.
Готвене55 мин.
Общо70 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо807
  • Преглеждания за месеца59
  • Преглеждания за седмицата24
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намазваме тавата с шарлан и подреждаме нагънатите на хармоника - фини кори за баница. Печем ги на 180 градуса за около 10 минутки, докато придобият лек златист отенък. Приготвяме кексово тесто, като в дълбока купа разбъркваме разбъркване с телена бъркалка - яйцата, кристалната захар и ванилията, киселото мляко и содата, шарлана и пълнозърнестото брашно в същата последователност, както са изредени.

Разбъркваме хубаво и заливаме равномерно навсякъде върху запечените кори. Слагаме да се пече на 160-180 за около 35-40 минути. Приготвяме захарния сироп от кафявата кристална захар (ако искаме да не е прекалено сладко, а да е по-умерено, може вместо 1 ч.ч. да сложим 1/2 ч.ч.) и водата.

Варим до леко сгъстяване и го оставяме да изстине (за да може със сигурност да изстине, може да го приготвим преди да започнем баницата). Провeрваме с дървена клечица, за да е хубаво отвътре изпечено кексовото тесто.

Вече готовата баница - нарязваме на квадратни парчета и сиропираме равномерно. Оставяме да престои няколко часа, за да се поеме хубаво сиропа и по желание можем да я охладим.

Сладката баница е истинско наслада за небцето. Интересна баница с кексово тесто!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Криси Черникова
Оригинална идея! :)
0
0