Начин на приготвяне
Първата стъпка в приготвянето на тази баклава е направата на захарния сироп.
В малка тенджерка сипете захарта и водата. Варете до разтопяване на захарта, а накрая сипете и прясно изцедения лимонов сок. Оставете сиропа настрана.
Следва приготвянето на кексовата смес. Чукнете яйцата в купа и ги разбийте заедно със захарта до получаване на пухкав крем. Добавете на части и предварително пресятото с бакпулвер брашно.
Внимателно разбъркайте и добавете ванилията, канелата, лимоновата кора и начуканите орехи. Объркайте отново сместа.
Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Намазнете си тава за печене и на дъното ѝ наредете половината от корите. Всяка една кора полейте с част от мазнината. Когато наредите половината от корите, върху тях разпределете кексовата смес.
Останалата част от корите за баница също наредете по същия начин.
Готовата сглобена баклава нарежете на парчета с помощта на остър нож. Внимателно сипете останалата мазнина, така че да влезе в разрезите.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете баклавата до готовност - около 30-тина минути. Щом е готова, извадете и докато е топла залейте с охладения захарен сироп.
При сиропиране винаги следвайте правилото - един студен продукт и един горещ.
Оставете готовата баклава да престои и стегне за 24 часа, след което може да поднесете.
Баклавата с кори и кексово тесто е готова.