Начин на приготвяне
Загряваме фурната на 220 градуса без обдухване.
В купа сипваме пресятото брашно и нарязаното на кубчета студено масло и размесваме с ръка, докато получим маслени трохи.
Добавяме настърганите сварени картофи, сол, черен и червен пипер и накълцаните пера зелен лук. Омесваме тесто.
Ако е нужно, добавяме 1-2 с. л. студена вода. Завиваме тестото в стреч фолио и охлаждаме за 1 час.
След това разточваме тестото на правоъгълна кора (30х20 см) и изрязваме ленти с дебелина 2 см.
Усукваме соленките спираловидно и ги подреждаме в тава, покрита с хартия за печене.
Намазваме картофените соленки с мекото краве масло и ги поръсваме със сусам.
Печем картофените соленки 15-20 минути до златисто.