Начин на приготвяне
Всички продукти, с които ще работим, изваждаме предварително на стайна температура.
В купа, в която ще замесваме кашкавалено-картофените соленки, сипваме 5 с.л. с връх кисело мляко. Към него прибавяме 1 ч.л. бакпулвер и 1 ч.л. суха мая (който разполага с прясна мая, е хубаво да използва нея за тестото, моята прясна мая бях замразила и извадих от фризера в хладилника, да се размрази от вечерта, за да замеся тестото за закуска, но на сутринта видях, че като се е размразила, се е втечнила, добре че имам в резерва пакетче суха мая и използвах нея).
След като сме смесили млякото с бакпулвера и маята, оставяме няколко минути да шупне. После прибавяме разбито 1 прясно яйце и разбъркваме хубаво. Добавяме и сол /1к.л./, наливаме разтопените и смесени мас и маргарин с общо количество 1 к.ч. и прибавяме предварително сварен един картоф, който сме намачкали с вилица или настъргали на едро ренде (до момента разбивам с бъркалка, но вече започвам да разбърквам сместа с лъжица).
Към сместа прибавяме 4 с.л. ситно настърган кашкавал. Ръсваме 1/2 к.л. куркума (придава приятен цвят на соленките) и с брашно, колкото поеме, замесваме тесто. Завиваме тестото и оставяме да втаса.
Готовото тесто намазваме с олио и с намаслени ръце правим малки топчета. Подреждаме на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене , която леко ме намазали с олио. Когато направим всички топчета, леко притискаме (помагам си с лъжичка откъм долната страна, а може и с длани да се притиснат). Оставяме соленките отново да втасат ( за по-бързо втасване слагам в затоплена на 50 градуса изключена фурна).
Втасалите кашкавалени картофени соленки изваждаме от фурната, включваме градусите на 180-200. Соленките намазваме с разбит жълтък, поръсваме със суха чубрица, слагаме по малко парченце краве масло и ако предпочитаме по-соленичко, ръсваме няколко кристалчета сол. Слагаме във фурната и печем до готовност за приблизително 15-20 минути.
Коментари