Имамбаялдъ по манастирски

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
873
7k
3k
1k
1
06/08/2019
"От уста на уста, от приятел на приятел, така научихме най-хубавата рецепта за имамбайлдъ - запишете си я и вие "
Приготвяне35 мин.
Готвене65 мин.
Общо100 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 662
  • Преглеждания за месеца133
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват и почистват от зелените бодливи листенца около дръжката. Аз предпочитам да я запазя, защото обработката им е по-лесна, а и патладжаните не се разпадат при готвенето.

За предпочитане са този сорт шарени патладжани - атрактивен вид и много сладък вкус.

Обелват се на 3-4 места лентовидно и там цепваме по дължина. Поставят се в съд със солена вода за около 20 -30 минути.Това се прави, за да се намали горчивината в ястието, тъй като в състава на патладжанената кожа има много пикантни и горчиви вещества.

След това се оставят в гевгир, за да се отцеди водата им.

Патладжаните се подсушават и се изпържват в растителната мазнина от всички страни до леко зачервяване и омекване.

Готовите пържени патладжани се изваждат с щипка за дръжката и се поставят в плитка чиния, за да се охладят.

Лукът се нарязва на ситно, морковите - на шайби, а чесъна почистваме от люспите и разполовява на две.

Половината от доматите, предварително обелени, се режат на кубчета, а останалата част се настъргва на ренде или блендира.

В мазнината, където е запържен патладжанът, се сотират лукът и морковите на бавен огън.

След като цветът стане златист, се прибавя червеният пипер и размитото в хладка вода доматено пюре.

Охладените патладжани се издълбават внимателно с лъжица, за да не се наруши целостта им.

Нарязваме на ситно вътрешността им и я прибавяме към задушените зеленчуци.

Прибавяме и печените пиперки, като едната я нарязваме на средни кубчета, а останалите готвим цели.

Сипват се доматите, скилидките чесън и лютите сухи чушлета. Овкусяваме със сол на вкус.

Добавят се и подправките - бахар, черен пипер и малко захар, за да се балансира киселинността на доматите в ястието.

Долива се 300 мл топла вода и ястието къкри на слаб огън още 15 минути.

Прибавя се накрая 1 с.л. с връх препечено брашно.

Нарязваме магданоз на ситно и го прибавяме 5 минути, преди да свалим ястието от котлона.

Сосът се сгъстява и ястието е готово за запичане във фурната.

За целта се подготвя глинен гювеч, в който капваме малко мазнина на дъното.

Поставяме малко от соса на дъното.

Във всеки патладжан се поставя по една печена пиперка и се пълнят с доматения сос.

Всеки патладжанен отвор се покрива с резени домат. Накрая прибавяме 1-2 лаврови листа за аромат при запичане на имамбаялдъта.

Гювечът с ястието се поставя в студена фурна.

Имамбаялдъ по манастирски се пече в силна фурна, докато остане на мазнина.

Имамбаялдъта по манастирски се поднася с топъл селски хляб, люта чушка.

Консумира се както като топло ястие, така и като студено мезе.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар