Начин на приготвяне
Почистваме, измиваме и нарязваме манатарките на едро, ако има и по-дребни, ги оставяме цели.
Намазваме дъното на огнеупорен съд (сач, глинена тавичка) със зехтина, добавяме гъбите и парченцата масло.
Прехвърляме в студена фурна и загряваме на 180 градуса. Печем около 25-30 минути, като с дървена бъркалка разбъркваме един-два пъти.
Няколко минути преди да ги изкараме от фурната, поръсваме гъбите с ситно стритите билки - мащерка, чубрица, и подправки на вкус - сол, черен пипер и кимион.
Сервираме гъбите в масло в голяма чиния, полети с отделилото се сосче в тавата. За топене може да предложите препечен хляб.
Поръсваме със счуканите скилидки чесън и гарнираме с клончета пресен копър.
Гъбите по Манастирски са много вкусни!
Ако имате повечко гъби под ръка, опитайте рецептите ни за гъби в масло или ризото с манатарки.