Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник без пържене

Тиквеник без пържене

Тиквеник без пържене
Снимка: Росица Петрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"Е, не е лошо да похапнете нещо сладичко, особено, щом няма и да е пържено"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 10 бр. (фини)
  • тиква - 500 г (настъргана)
  • захар - 10 с.л.
  • орехи - 100 г
  • олио - 5 с.л.
  • стафиди - 50 г
  • масло - 3 с.л. (разтопено)
  • канела
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и настържете тиквата на едро ренде. Може да ползвате и замразена тиква, както аз в случая.

Вземете две кори за баница и ги поставете една върху друга. Намажете с олио.

Разпределете 1/5 от настърганата тиква равномерно навсякъде. Поръсете с две супени лъжици захар, малко едро смлени орехи, канела и стафиди. Навийте на руло откъм широката част на корите и завийте на охлюв.

Подмажете тава (30 см) с малко олио. Сложете в центъра първата навита кора. Продължете по същия начин и с останалите кори.

Разтопете маслото и намажете с него тиквеника.

Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути, до приятен загар.

След като извадите от фурната, напръскайте тиквеника с малко студена вода и го завийте с памучна кърпа.

Щом се охлади напълно поръсете с пудра захар и сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: