Начин на приготвяне
За целта използваме добре узрели плодове.
Почистваме малините от дръжки и измиваме в гевгир под течаща студена вода.
Отцедените и още мокри плодове изсипваме в стъклен съд / йена глаз тавичка с високи стени.
Посипваме ги с пудра захар и вода с изцеден лимонов сок, за да запазят цвета си.
Покриваме съда със стреч фолио и го поставяме в хладилник за 48 часа.
На няколко пъти разбъркваме с дървена лъжица плодовете, като не е проблем да нарушим тяхната цялост.
Преди да ги поставим в сокоизстисквачката, плодовете трябва да са оставени на стайна температура за няколко часа.
Тогава отцеждаме събралия се в тавичката сироп.
Останалите плодове поставяме в машината и изцеждаме сока им.
Към полученото количество прибавям същото количество захар и разтворена лимонена киселина.
Загряваме за кратко на умерена температура, за да се разтвори захарта и отстранявам съда от котлона.
Колкото по-малко сиропът претърпява термична обработка, толкова повече ще се запазят ценните витамини, антиоксиданти и фибри в него.
Сиропа затваряме в чисти и сухи бутилки, които съхраняваме на тъмно и хладно.
Най-добрият вариант е да ги налеете в шишенца от 500 мл. и да съхранявате във фризер.