Начин на приготвяне
Почистете малините и ги засипете с 3 кг захар. Разбърквайте 2-3 дни от време на време, за да се стопи захарта напълно, като ги държите на студено.
На третия ден отцедете в мерителна купа, тъй като е удобно да дозирате лимонената киселина по една чаена лъжичка на литър отделен малинов сироп. Разбъркайте неколкократно, за да се разтопят кристалите лимонена киселина, и сипете в бутилки.
Не се варят, оставете на студено и имайте предвид, че този сироп е концентрат - хубаво е да се разрежда с газирана вода или само минерална, или по ваш избор.
От плодовете, от които сте отцедили сиропа, ще приготвите сладко, като добавите 2 кг захар и 2 ч.ч. вода.
Сварете сладкото, както варите и други сладка - до капка, която не се разлива. От време на време трябва да се отпенва. Варете на умерен котлон и разбърквайте, за да не загори.
Като се свари сладкото, сложете 1 ч.л. лимонена киселина и разбъркайте добре.
Поднесете според вкуса, но имайте предвид, че при тази рецепта малинките не могат да останат цели в сладкото.
Аз сложих по-малко захар в сладкото - 1.4 кг, тъй като вкъщи не се предпочита прекалено сладко и трябва да споделя, че стана сполучливо и достатъчно за нашия вкус сладко, но всеки има предпочитания.
Смятам, че ще зарадвате своите близки с ароматно малиново сладко и неповторим малинов сироп!
Сиропът и сладко от малини по стара рецепта са готови.
Коментари