Начин на приготвяне
Разбъркайте водата, захарта и брашното от просо за закваската и така приготвената смес оставете да престои 1-2 дена, за да ферментира.
Брашно от просо сипете в сух тиган и го запечете, разбърквайки непрекъснато, за да не загори.
Прехвърлете го след това в голяма тенджера и оставете да се охлади. Долейте водата и разбивайте с миксер непрекъснато, за да не се получат бучки и да е по-лесно смесването.
Прибавете захарта и прехвърлете тенджерата на котлона да заври. Варете за около 6-7 минути и бъркайте непрекъснато. След това свалете от котлона и оставете да изстине.
Добавете ферментиралата закваска и оставете съда на на топло място за 2-3 дена, за да може отново да ферментира.
Готовата домашна боза разсипете в стъклени бутилки и я съхранявайте в хладилник.
С 1 ч.ч. от тази боза може да си приготвите отново тази чудна напитка, като я използвате за закваска.
Коментари
На вкус е точно на сладост както я обичам, но е по-рядка! Искам да попитам за грамажа на чаената чаша, може би моята е по-малка! И защо се утаява на дъното?
По баничарниците продават една боза в квадратни шишета.. Пише, че е с просо и е отвратителна.. има вкус и мирис на.. ако.. сори.. бах.. :-/
Вари се овесени 100гр ядки, 100гр нахуд, 100гр царевица. След като се сварят в достатъчно вода, 4 л., се пасира и ври още малко до сгъстяване. Прецежда се, и се добавя 100-150гр захар на литър. Като изстине, се добавят пюре от банан и ябълка - прясно пасирани от сурови плодове. Добавя се към всичко и лъжица ябълков оцет, ако имате. Добавя се за вкус и кафе Инка.
Дали е възможно, някой който е наясно с тези процеси, да сподели нещо по отношение на такива ферментирали напитки като бозата.