Начин на приготвяне
Измийте и нарежете всички зеленчуци.
Патладжана поръсете с малко сол и го сложете в гевгир за 30 минути, за да отпусне горчивият си сок. След това го измийте.
На дъното на глинен съд (йенска тенджера) сложете първо лука и морковите. Върху тях наредете последователно тиквичката, чушките, патладжана и накрая картофите.
Нарежете магданоза, копъра и джоджена и поръсете равномерно навсякъде.
Между всеки ред зеленчуци слагайте и по една скилидка чесън, нарязана на дребно.
Затоплете 1 чаша вода и разтворете в нея 1 ч.л. сол. Прибавете останалите подправки (червен и черен пипер, пушен пипер) разбъркайте и залейте гювеча.
Накрая добавете зехтина (олиото) и покрийте с капак или алуминиево фолио.
Сложете гювеча да се пече в студена фурна, която включете на 200 градуса.
Времето за печене на зеленчуковия гювеч е около 60 минути, до готовност на зеленчуците. Ако използвате глинен, ще ви е необходимо малко повече време.
Добър апетит!