Начин на приготвяне
Патладжаните се срязват на две надлъжно, поръсват се със сол от срязаната страна и се оставят за 20 минути.
След като видимо се е отделил горчивият сок от тях, хубаво се измиват и подсушават. В месцето се правят цепки, в които се мушкат 3 големи скилидки чесън - по една на всеки и подреждат с разреза надолу в намазнена тава. Аз понякога слагам повечко чесън, защото много го обичам печен, лютивината му изчезва и се комбинира перфектно с патладжана.
Пекат се 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, след което се обръщат за още 15 минути и от другата страна.
Готовите изпечени патладжани с чесън се оставят да изстинат и с лъжица се изстъргва месцето от тях.
За да приготвим пастет от патладжан, ще ни е нужен пасатор или блендер. Към вътрешността на патладжаните се слага зехтинът, сусамът + пастата, ако разполагате с такава, лимоновият сок, сол, последната скилидка суров чесън и кимионът.
Всичко се смила до съвършено гладка консистенция. От лимона и зехтина тя леко ще емулгира, което прави разядката/пастет още по-кремообразна и нежна.
Готовият Баба Гануш се поднася поръсен с малко зехтин и сусам и се консумира с пан пита хлебчета или препечени филийки.
Баба Гануш е чудесно си подхожда и с пръчици свежи зеленчуци като моркови и краставици.
Уникално вкусен!
Добър апетит!
Коментари
Благодаря за оценката и коментара. :)