Тъмночервено сладко от дюли

Н.АкифоваН.АкифоваПомощник Готвач12962311
27/09/2019
"Когато искаме да се поглезим, си отваряме едно бурканче от любимото тъмночервено сладко от дюли "
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции7
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо18 017
  • Преглеждания за месеца8621
  • Преглеждания за седмицата1142
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • дюли - 5 - 6 бр. големи
  • захар - около 1 кг
  • вода - 1 в.ч
  • ванилия - 1 п.к
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, измиваме и почистваме дюлите, малките семки не ги изхвърляме, отделяме на страни, че ще ги ползваме за после.

Режем измитите и почистени дюли на много малки купчета и слагаме в една голяма тава, отгоре изсипваме захар точно толкова, колкото са дюлите, измерваме с една купа, при мен бяха три купи нарязани дюли и три купи захар - сложих отгоре и престоя една вечер в хладилник.

На следващия ден вземаме една тенджера с незалепващо дъно и изсипвате дюлите, които са пуснали сока си в тенджерата и доливате една водна чаша вода, едно пакетче ванилия.

Идва ред на семките, които бяхме заделили настрани - в една чиста малака кърпа или тензух слагаме семките, завързваме, така че да не се разпадне, и пускаме в тенджерата - това предава червен цвят на сладкото.

Слагаме на среден огън и от време на време разбъркваме сладкото от дюли, след един час изваждаме семките от сладкото и още за около един час сладкото става готово - общо за два часа.

Пълним малките измити и изсушени буркани, затваряме добре сладкото от дюли капачките и стерилизираме (варим) на около 15 минути.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар