Начин на приготвяне
Първо, измиваме и почистваме дюлите, малките семки не ги изхвърляме, отделяме на страни, че ще ги ползваме за после.
Режем измитите и почистени дюли на много малки купчета и слагаме в една голяма тава, отгоре изсипваме захар точно толкова, колкото са дюлите, измерваме с една купа, при мен бяха три купи нарязани дюли и три купи захар - сложих отгоре и престоя една вечер в хладилник.
На следващия ден вземаме една тенджера с незалепващо дъно и изсипвате дюлите, които са пуснали сока си в тенджерата и доливате една водна чаша вода, едно пакетче ванилия.
Идва ред на семките, които бяхме заделили настрани - в една чиста малака кърпа или тензух слагаме семките, завързваме, така че да не се разпадне, и пускаме в тенджерата - това предава червен цвят на сладкото.
Слагаме на среден огън и от време на време разбъркваме сладкото от дюли, след един час изваждаме семките от сладкото и още за около един час сладкото става готово - общо за два часа.
Пълним малките измити и изсушени буркани, затваряме добре сладкото от дюли капачките и стерилизираме (варим) на около 15 минути.
Коментари
Хубав.обожавам.го