Начин на приготвяне
Дюлите се почистват, обелват и се поставят в блендер . Пуска се блендера на принципа стоп и старт за по 2-3 секунди, за да станат на парченца, но не и на пюре.
Захарта се сипва във водата. Щом водата заври се изсипват дюлите. Оставят се на бавен огън да се варят и от време на време се разбъркват.
След като е достигната необходимата гъстота на сладкото от дюли, се излива лимонената киселина, разбърква се и се сваля от огъня.
Оставя се да почине за 5-10 минути и се налива в горещи бурканчета. Обръщат се, за да се вакуумират капачките.
Забележка: По случайност получих като подарък торба пълна с дюли и се чудих какво да ги правя. Направих 2 кг сладко и се получиха около 6 бр. пълни бурканчета.
Стана чудесно, никога досега не бях го правила по този начин, т.е. да го смилам на парченца в блендер, но при мисълта да ми се съсипят ръцете от рендето направо го отхвърлих като идея.
Силно го препоръчвам сладкото от дюли, направено по този начин. Сега го раздавам на приятели, много ми е.
Варила съм го на бавен огън от възможни 9 степени на котлона на 4-5 степен. Качвам снимки, за да прецените до какъв цвят съм го докарала.
Вижте също как се приготвя желе от дюли или домашен конфитюр с дюли.
Коментари