Начин на приготвяне
Крушите и дюлите се измиват, изчистват се от загнилите места по плода, обелват се и се нарязват на кубчета.
Слагат се в подходяща тава за приготвяне на сладкото, като се добавя водата. Оставя се на огъня/котлона да поври, докато поизври водата, след което се добавя и захарта.
Разбърква се докато захарта се разтопи и се оставя да ври, но не много силно.
Сладкото се разбърква периодично и когато се по-сгъсти добавяме и индришето, за да предаде аромат на сладкото. Добавят се листа, а може и от стръкчето - в зависимост от вкуса.
Към края, когато сладкото започне да задържа капчица в чинията, добавяме лимонената киселина.
Оставяме да поври още около 5 минути и след това разсипваме в бурканчета. Заваряваме бурканчетата за 5 минути.
От тази доза излязоха 9 бурканчета.
Сладкото от круши с дюли е много вкусно.