Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Студени Супи»Таратор»Веган таратор за пости

Веган таратор за пости

Супер ИванСупер Иван
Новак
311422
Веган таратор за пости4 / 4
30/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Кисело мляко от слънчоглед... възможно е - вижте как се прави веган таратор"

Необходими Продукти

  • слънчоглед - 150 г белен
  • лимони - 1 бр.
  • краставици - 2 бр.
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол
  • копър
  • чесън - 3 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белените слънчогледови семки се накисват за една вечер. Измиват се добре, след което заедно с малко вода се пасират с пасатор.

Смяната каша се минава през цедка, за да се отдели течната част, която наподобява айрян. Твърдата част, останала в цедката отново, се връща в съда за пасиране и се пасира още един-два пъти, за да се отдели възможно най-много айрян (обикновено повтарям процедурата три пъти).

Другият вариант е слънчогледовите семки да се блендират/пасират с водата и да не се прецеждат, но тогава остава от сухата част и вкусът на таратора не се доближава толкова много до този, направен с кисело мляко.

След като сме произвели „киселото мляко” от слънчоглед, добавяме нарязаните на ситно краставици, сока от един лимон, сол на вкус, чесън и вода, колкото преценим (с това количество слънчоглед обикновено правя голяма купа с таратор).

Накрая добавяме лъжица – две зехтин или олио и поръсваме с копър веган таратора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Супер Иван
Супер Иван
Хареса ли ви? Аз го хапвам целогодишно
23.04.2020 15:57