Пълнени гъби с кайма и сирене

06/11/2019
"Гъби да са, при това пълнени - този път сме направили плънка от сирене и кайма. Бон апети "
Приготвяне15 мин.
Готвене25 мин.
Общо40 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо752
  • Преглеждания за месеца89
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • гъби портобело - 4 бр. по 100 г всяка
  • кайма - 150 г
  • шалот - 1 бр.
  • доматен сос - 2 - 3 с.л.
  • прясно сирене - 4 парченца (около 50 г)
  • черен пипер - 1 щипка
  • зехтин - 4 с.л. + за поръсване по желание
  • сол - на вкус
  • магданоз - сушен, за поръсване
  • див лук - 5 - 6 стръкчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Големите вкусни гъби Портобело са идеални за пълнене, защото освен че предлагат място за плънка в шапчиците си, тяхното месце винаги остава стегнато и крехко дори и да прекалим малко с печенето.

Първа стъпка е да махнем пънчето и почистим с влажна кърпа гугличката. Не ги белим, за да запазим техния автентичен кафяв цвят.

Посоляваме леко вътрешността и поръсваме със зехтин. Поставяме по парченце сирене във всяка гъба.

В тиган с малко зехтин сотираме лука шалот, добавяме доматения сос, каймата, сол и черен пипер и бъркаме на силен огън, докато течността от пюрето се редуцира. Не е нужно да готвим до пълната готовност на каймата, защото ще ѝ предстои още една термична обработка.

С тази плънка напълваме гъбките, като се стараем да я разпределим равномерно и да има издатък от нея, а не да е на нивото на гъбата.

Поръсваме пълнените гъби с още зехтин по желание и печем в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути.

Поднадяме пълнените гъби с кайма и сирене топли, поръсени със сушен магданоз и свежи стръкчета див лук, нарязани на ситно.

Добър апетит.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар