Начин на приготвяне
В хладка вода се натрошава маята със захарта и оставяме да бухне.
Смесва се с кисело мляко, сол, яйце и с брашното се замесва средно меко тесто. Оставяме да втаса 1 час.
Разделя се на 4-5 части и всяка се точи на кора 15 -20 см. Намазва се с масло, отгоре втора кора и така, докато свършат.
Последната не се намазва, а всички заедно се точат на голяма правоъгълна кора.
Намазва се и тя с масло, отгоре се поръсва с натрошено сирене, настърган кашкавал и чедър.
Плънката е само върху половината кора, захлупва се с втората половина и се притиска.
С ръб на чиния топнат в брашно, се нарязва на правоъгълници, краищата се притискат и оформяме гюзлемите.
В тиган се загрява малко олио и пържим от двете страни до златисто.
Сервираме топли пържените гюзлеми със сирене и кашкавал.
Чудесни за закуска!