Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Сладко от зелени орехчета

Сладко от зелени орехчета

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Сладко от зелени орехчета2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10 бр.
"Класика в малки бурканчета!"

Необходими Продукти

  • зелени орехчета - 90 бр.
  • захар - 1 кг
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимонтузу - 1 ч.л.
  • канела - 2 пръчки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подберете малки неузрели орехчета, хубаво ги измийте и ги надупчете на няколко места с шишче.

Накиснете ги в студена вода за 7 дни, като през това време трябва да смените водата около 4 пъти - пускат доста черна вода.

След това добре измийте орехчетата и ги сложете в тенджерка със студена вода и ги кипнете. Излейте водата, кипнете втори път и повторете процедурата още 2 пъти (общо 3-4 пъти).

Отделно сварете гъст захарен сироп от водата, захарта и канелата. След като се сгъсти с гъстотата на сладко, оставете да се охлади.

Сложете отцедените орехчета в студения сироп и сложете да кипнат. Отпенвайте. Снемете от котлона и оставете да престоят така за 1 нощ.

На следващия ден съдът отново се вари на котлона до пълна готовност след като кипне и се разбърква накрая с лимонената киселина.

Сладкото от зелени орехчета се разсипва в сухи и затоплени бурканчета, които се затварят добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Горе долу колко големи трябва да бъдат неузрелите орехи за да са добри за това сладко?Има ли пределна граница за зреенето и размерите им?
09.01.2024 12:48
Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
И аз знам, че орехчетата се белят!?....
02.06.2017 17:25
2
Л.Лазарова
Л.Лазарова
Има само една подробност, че орехчетата преди да започнат да се изваряват се обелват от зелената кора.
Иначе колкото и да ги вариш си е горчивичко и неприятно!
Успех !
13.09.2013 11:23
9
2