Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Купешки банички

Купешки банички

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Купешки банички
Снимка: Viktoria
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5
"Помните ли как се редяхте на опашка сутрин, за да си вземете от тези баници от магазина"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • вода - 550 мл. студена
  • сол - 28 г
  • масло - 100 г
  • за плънка
  • яйца - 6
  • сирене - 300 г
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От посочените продукти омесете гладко и твърдо тесто, което трябва да почине 10-15 минути. Разделете го на 10 топки и ги намазнете леко отгоре. Оставете също да починат за 10-тина минути.

В средата на всяка топка сложете по бучка масло, като разстилате тестото с ръце. Отгоре захлупете с втората такава топка и притиснете добре краищата им. Оставете да починат пак за 20 минути.

Върху намазнена повърхност разточете всяка топка (общо 5 на брой). С ръце я завъртете няколко пъти над главата си, както може би сте виждали пицарите да въртят тестото за пица.

Ако не можете да изпълните процедурта, просто издърпвайте тестото, докато се получи почити прозрачен лист. Така приготвените кори се напръскват с олио, а ако има дебели краища - отстранете ги.

Прегънете 4-те краища към средата на кората и оформете така правоъгълници. Разпределете пълнежа от натрошено сирене и яйца и прегънете на 2. Така приготвените банички се изпичат в умерена фурна до приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
534
48
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Бойчо Николов
Бойчо Николов
Винаги когато правите тесто за дърпани кори слагайте супена лъжица оцет. Той прави тестото по-еластични и при дърпане корите не се късат.
14.04.2020 18:43
14
89792
89792
moge i s gotovi kori
09.02.2016 12:23
4
6
Мариана
Мариана
Много са вкусни.Маслото го слагам между двете топки както е обяснено в рецептата.Дано съм разбрала добре.Ако греша моля,пишете.
29.12.2015 10:58
9
3
ТОМИ
ТОМИ
аре у дебелариумаа.................
13.06.2015 23:20
7
6
Ани
Ани
Аз също правя банички (това ми е работата ) но в тестото не слагам мазнина, а солта зависи от много фактори, ако е много а температурата в помещението е ниска тестото няма да ви се отпусне , което води до късане на кората при разтягането. Ако ще правите десетина банички моят съвет е да сложите на килограм брашно 20гр.сол. Печете на 260 градуса в предварително нагрята фурна до златисто . Да ви е сладко :)
28.04.2015 13:26
30
4
Елито
Елито
аз слагам и 1 супена лъжица оцет - прави тестото разтегливо ( рецептата я "откраднах" от една баничарка ;)
19.04.2014 19:30
24
1
dilqna
dilqna
суперса
16.11.2013 11:49
2
Сандо
Сандо
На каква температура се пече и колко време?
28.10.2013 22:41
5
1
Цвети
Цвети
И аз не съм виждала в купешки банички яйца, пък някой път и сирене няма, обаче има доста сполучливи
27.10.2013 21:42
7
1
1
Покажи всички подкоментари
ziulbie zevrieva
ziulbie zevrieva
не е толкова лесно както е написала госпожата/госпожицата аз също съм майстор сидничар това с въртенето над главата може да се ползва съшо така и свинска мас вместо масло и аз не съм съгласна да има в плънката яица може да се слага извара и малко масло да се забърка и малко гореща вода дасе разтопи маслото понеже е възможно сиренето да е солено
27.10.2013 13:26
11
2
ситничарка
ситничарка
не е толкова лесно ....работя това и ми отне време да се науча да въртя бюрек.мая не се слага.яйцата са пожелание.от 2кг продукти се получават около 8-10 баници
11.10.2013 09:18
3
4
светла
светла
От около 2 кг продукти да получиш само 5 бр банички............... странно
02.10.2013 18:21
Камчев
Камчев
В куппешките банички няма яйца. Въртенето над главата си е майсторлък, не става само с желание ;)
01.10.2013 18:51
2
1
Geri
Geri
мая в тази рецепта има ли?
01.10.2013 16:24
debela
debela
Прекрасно е..Благодаря
08.09.2013 04:13