Сметанова торта с портокали

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Сметанова торта с портокали3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 50 г
  • брашно - 60 г
  • бакпулвер - 1 щипка
  • маслен крем
  • масло - 125 г
  • прясно мляко - 80 мл
  • захар - 60 - 65 г
  • ванилия - 1 бр.
  • Портокалова глазура
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 50 г
  • фреш от портокал - 45 мл.
  • масло - 60 - 65 г
  • Сироп
  • захар - 50 г
  • вода - 50 г
  • ванилия - 1 бр.
  • ром - 1 ч.л., по желание
  • Още
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • портокал - 8 тънки резена, за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата яйцата и захарта се разбиват, прибавя се брашното и бакпулверът. Разбърква се внимателно и се пече в малка тава с хартия за печене на 180°C до златисто.

Разделя се на две части внимателно.

Кремът се приготвя, като млякото и захарта кипват на котлона и се след това се охлажда и ароматизира с ванилията. Маслото се разбива до побеляване и на тънка струйка се прибавя от млякото. Разбива се до получаване на пухкав крем.

Сиропът се прави, като захарта и водата се кипват за 1-2 минути, слагат се ванилия и ром.

За глазурата яйцето, захарта и фрешът от портокал се загряват в незалепващ съд на котлона до леко сгъстяване. Внимава се с нагряването, за да не се сготви яйцето.

Може и на водна баня да се направи. След това се отстранява от котлона и леко се охлажда, прибавя се маслото на стайна температура и се разбива добре. Прецежда се през цедка, за да е гладка.

Сглобяване:

В поднос се слага единият блат, сиропира се, слага се кремът, другият блат, сироп. Сладкарската сметана се разбива и разделя на две части.

С едната част се намазва сметановата тортата от всички страни, а с другата част се правят розички с помощта на шприц.

По средата сметановата торта с портокали се излива глазурата и се украсява с резенчетата портокал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: