Начин на приготвяне
За блата яйцата и захарта се разбиват, прибавя се брашното и бакпулверът. Разбърква се внимателно и се пече в малка тава с хартия за печене на 180°C до златисто.
Разделя се на две части внимателно.
Кремът се приготвя, като млякото и захарта кипват на котлона и се след това се охлажда и ароматизира с ванилията. Маслото се разбива до побеляване и на тънка струйка се прибавя от млякото. Разбива се до получаване на пухкав крем.
Сиропът се прави, като захарта и водата се кипват за 1-2 минути, слагат се ванилия и ром.
За глазурата яйцето, захарта и фрешът от портокал се загряват в незалепващ съд на котлона до леко сгъстяване. Внимава се с нагряването, за да не се сготви яйцето.
Може и на водна баня да се направи. След това се отстранява от котлона и леко се охлажда, прибавя се маслото на стайна температура и се разбива добре. Прецежда се през цедка, за да е гладка.
Сглобяване:
В поднос се слага единият блат, сиропира се, слага се кремът, другият блат, сироп. Сладкарската сметана се разбива и разделя на две части.
С едната част се намазва сметановата тортата от всички страни, а с другата част се правят розички с помощта на шприц.
По средата сметановата торта с портокали се излива глазурата и се украсява с резенчетата портокал.