Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Коледна торта с портокали и ром

Коледна торта с портокали и ром

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5506k1k3k5
Коледна торта с портокали и ром
Снимка: Людмила
1 / 2
05/03/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
14
"Препоръчвам да опитате тази вкусна портокалова торта, защото за мен е в графа любими."

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч. от 200 мл всичко ще меря с тази чаша
  • прясно мляко - 20 с.л.
  • олио - 10 ч.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • ванилова захар - 10 г
  • бяло брашно - 1.5 чаша, плюс или минус лъжица две
  • За сиропа
  • портокалов сок - 100 мл от 2 малки портокала
  • портокалова кора - настъргана ситно
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 50 мл
  • ром - 50 мл
  • За намазване
  • течен шоколад - 5 с.л с връх
  • олио - 2 с.л.
  • шоколадови пръчици - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, трябва да измием портокалите, аз ги оставям за десет минути във вода с малко сода бикарбонат. След това измивам под течаща студена вода.

След това настъргвам кората. Изстисквам сока, ползвам портокали за фреш, които не са третирани много, поне се надявам, и са доста сочни.

След това оставям сока и кората, те са за по-късен етап, и се заемам с блата.

Разбивам добре яйцата със захарта, прибавям бакпулвера и разбивам добре, след това прясното мляко и олиото, ваниловата захар, получава се много пухкава смес, следва брашното. Тестото е много фино и нежно.

Изсипвам го в тава с размери 30/40 см приблизително. Трябва да е голяма тавата и да е намазана с масло и посипана с брашно. Може да ползвате и хартия за печене. Тестото покрива дъното на тънък слой. Надува се много, ще увеличи височината двойно.

Пека на умерена фурна до готовност! Става бързо на 180 °C.

Изваждам от фурната и охлаждам. Изрязвам си един кръг с диаметър 26 см, а останалата част от блата начупвам на ситно в дълбока купа.

Заливам парчетата със сироп, който съм сварила от сока на портокалите, кората, захарта и водата. Не се вари дълго, да се стопи захарта и готово. Бъркам и мачкам добре парчетата блат.

Кръглият блат слагам в подходящ поднос в ринга от форма с падащо дъно. Отгоре изсипвам трохите със сиропа и ги притискам с лъжица.

Сега трябва да разтопим шоколада с малко олио, за блясък. Аз го направих в микровълновата за минутка. Разбърках шоколада и го изсипах върху сиропираната торта. Загладих и поръсих с шоколадови пръчици.

Оставих портокаловата торта да се охлади напълно и освободих от ринга.

Много вкусна и ароматна! Описанието на рецептата за коледна торта с портокали и ром се получи доста дълго, но ви уверявам, че става бързо и лесно, аз по принцип съм любител на бързите рецепти.

Препоръчвам да опитате тази вкусна портокалова торта, защото за мен е в графа любими.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: