Начин на приготвяне
Рецептата за маслена торта изисква малко повече време, но резултатът си заслужава.
Започнете първо от масления блат. В купа пресейте брашното с щипка сол и едно прахче ванилия. Добавете яйцето, захарта и нарязаното на парчета студено краве масло.
Замесете меко маслено тесто. Увийте го в парче найлон и приберете в хладилник за един час.
Докато масленото тесто се охлажда, разбийте две яйца с две супени лъжици захар на гъста пяна. Добавете пресятото брашно с една ванилия и хомогенизирайте сместа внимателно, за да не спадне.
Застелете тавичка 20 см с хартия за печене. Изсипете сместа и изпечете блата за 5-6 мин в предварително загрята на 200°C фурна.
Извадете готовия блат, охладете. Сиропирайте с мартинито.
В тенджерка смесете всички продукти за крема. Сложете съда на котлона и бъркайте, докато кремът се сгъсти. Охладете.
От охладеното маслено тесто откъснете едно парче, колкото средна по-големина ябълка. Останалото разточете на набрашнена повърхност.
С помощта на точилка го прехвърлете в огнеупорна купа. Оформете добре тестото по стените на купата.
На дъното изсипете 2-3 с.л. от крема, отгоре наредете парчета пандишпанов блат. Пак сложете от крема и покрийте с пандишпан.
Покрийте най-горния пласт с разточеното отделено маслено тесто.
Изпечете тортата на 180°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 мин или до приятен загар.
Извадете от фурната, изчакайте 10 мин и внимателно обърнете върху маслената торта върху решетка.
Поръсете с пудра захар, нарежете, след като тази вкусна празнична торта се е охладила напълно!
Да ви е сладко!
Забележка: Няма нужда да мажете купата с масло, тестото е маслено и тортата се изважда лесно!
Може да ползвате готов пандишпанов блат, така ще съкратите времето за направата на тортата!