Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сатовчаска маслена пита

Сатовчаска маслена пита

Сатовчаска маслена пита
Снимка: Валентина Арнаудова
1 / 8
26/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Започваме сутринта със Сатовчаска маслена пита - по някое време през деня ще я продължим. ако ни разбирате"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 кг
  • вода - 1 л топла
  • олио - 100 мл
  • сол
  • олио - 600 мл
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 2с.л.
  • сирене - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замества се тестото от брашното, водата, солта и 100 мл олио, оставя се да почине за около половин час, за да се активира глутенът.

Тестото се разделя на 8 части, от всяка се точи кора, като се маже с олио и сгъват на плик.

За да стане тази селска питка много пластова, всичките листа, сгънати, се слагат едно върху друго на центъра на тавата и с помощта на ръце се разстилат по формата на тавата.

Реже се на пънчета и се маже с жълтък, кисело мляко и сиренето.

Сатовчаската маслена пита се пече на 180°C до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: