Начин на приготвяне
Почистете и нарежете зеленчука на ситно, задушете го в нагрятата мазнина. Добавете ориза и готвите, докато стане стъклен. Прибавете каймата и бъркайте непрекъснато, докато стане на трохи и добавете доматения сок и 1 ч.ч. вода.
Варите, докато оризът абсорбира течността, посолете и поръсете с черен пипер и чубрица, разбъркайте и премахнете готовата плънка за сърмите, оставете да се поохлади.
Премахнете дебелите жили от зелевите листа и завийте големи зелеви сарми.
Подредете сармите плътно една до друга в тава и ги залейте с 1 ч.ч. зелев сок и 1 ч.ч. вода, така че течността да ги покрие. Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, за около 1 час, докато зелето отгоре се запече.
За соса разтопете маслото и прибавете брашното, запържете за кратко и налейте студената вода при непрекъснато бъркане, докато получите гладък крем.
Прибавете предварително разбитото яйце с киселото мляко и нарязаното на малки парчета топено сирене. Варите, докато сиренето се разтопи, до еднородна смес. Поръсете с черен пипер и сол на вкус.
Получавате невероятно вкусен сос, за големите сарми на фурна.